09123 831 06 33 info@roconnect.eu

Ce sunt atacurile cibernetice?

Un site web poate reprezenta, pentru afacerea ta, modalitatea ideală de dezvoltare în mediul digital. Totuși, digitalizarea a venit, la rândul ei, cu anumite minusuri. Unul dintre ele este reprezentat de atacurile cibernetice asupra site-urilor web, ce atacă siguranța cibernetică a tuturor afacerilor. 

Siguranța cibernetică a site-ului tău trebuie să fie o prioritate pentru tine. Oricât de bine ar funcționa site-ul tău, dacă acesta va fi vreodată ținta unor astfel de atacuri, o bună parte din munca ta a fost în van.

În articolul de astăzi vom discuta despre siguranța cibernetică a site-ului tău. Îți vom povesti puțin despre atacurile cibernetice, care sunt principalele metode prin care hackerii atacă site-uri web și daunele principale pe care site-ul tău le va suferi.

Ce sunt atacurile cibernetice?

Atacurile cibernetice reprezintă acțiunea voită a unor hackeri de a penetra un sistem de calculatoare sau site-uri web pentru a fura date sau a interfera, într-un mod ilegal, cu acele sisteme. De asemenea, un computer care a fost atacat cu succes poate reprezenta un alt punct de atac spre alte sisteme. Astfel, hackerii se asigură că nu vor putea fi descoperiți prea ușor de către autorități. 

Aceste atacuri pot fi apărate de către un software capabil sau de o securitate a site-ului cât mai bună. De asemenea, atenția administratorului și a celor ce au acces la site este crucială. Click-ul pe link-uri ce nu prezintă încredere poate însemna modalitatea simplă de a da acces unor hackeri către baza ta de date. 

Tipuri de atacuri cibernetice

Atacurile cibernetice, după cum am amintit deja, sunt de mai multe tipuri. Totuși, fiecare respectă un anumit scop. Tu, în calitate de administrator al site-ului tău web, ai obligația de a te feri de acestea cât mai mult!

Programe malware

Programele malware sunt reprezentate de multe tipuri de programe malițioase. Viruși, troiani sau rootkits, toate acestea pot fi considerate malware. Aceste tipuri de atacuri cibernetice au loc atunci când tu, administratorul site-ului web, accesezi anumite site-uri sau dai click pe anumite atașamente din e-mail ce reprezintă modalități pentru hackeri de a îți accesa serverul. Acele executabile îți vor instala un program malware iar apoi calculatorul sau serverul tău vor fi compromise.

Phishing

Phishing-ul sau Înșelăciunea Electronică reprezintă un atac cibernetic asupra datelor ce țin de domeniul financiar. Datele cardului, datele contului, anumite parole sau atacul unor aplicații de comerț online sunt o parte din phishing-ul asupra căruia site-ul tău poate fi victimă. 

Acest tip de atac cibernetic, deși nu va atenta la datele personale ale utilizatorilor site-ului tău, va face mult mai mult rău decât un program de tip malware, deoarece va avea accest direct la cardurile ce au fost folosite pe site-ul tău. Dacă ai un magazin online iar oamenii plătesc, în general, cu cardul, s-ar putea ca phishing-ul să fie cea mai mare problemă a ta.

Siguranța cibernetică a site-ului tău trebuie să fie o prioritate pentru tine

Ransomware

Ransomware se bazează pe dorința ta de a îți recăpăta datele! Astfel, acest atac îți criptează datele de pe calculator sau site-ul web, încercând să ateste la siguranța ta cibernetică. În urma criptării acestor date, programul de tip ransomware îți va cere să plătești o anumită sumă de bani, pentru a îți putea recăpăta accesul.

Totuși, o parte din ransomware-uri nu dispar chiar și după plătirea sumei respective. Astfel, acest tip de atac poate fi unul extrem de dăunător atât site-ului tău, cât și propriului buzunar. 

Brute Force Attack

Știi acel moment când ți-ai uitat parola și încerci zeci de combinații, pentru a o găsi? Asta fac și unii oameni mai puțin pricepuți cu parolele tale. Totuși, există anumite software-uri pentru a tasta milioane de combinații extrem de rapid.

Pentru a te feri de acest tip de atac, fii foarte precaut atunci când îți setezi parola. Ideal ar fi să fie ceva cât mai departe de persoana ta – introducerea numelui tău sau a datei tale de naștere sunt prea predictibile, chiar și pentru software. 

Defacement

Hackerii care vor să dovedească un punct de vedere vor face apel la defacement! Defacement-ul schimbă fața site-ului web, fiind practic un fel de grafitti digital. Acest tip de atac se întâmplă, în general, în cazul site-urilor politice sau de știri, mai puțin în cazul afacerilor mici sau medii. 

DoS

DoS vine de la Denial of Service. Practic, acest tip de atac îți va umple site-ul de trafic prin boți, înlesnind viteza site-ului și nepermițând traficului tău real să intre pe site-ul web. Astfel, DoS va aduce mari probleme, deoarece oamenii care vor vrea să-ți viziteze site-ul, nu pot.

Imaginează-ți că site-ul tău este un drum, iar traficul este reprezentat de un anumit număr de mașini. Dacă un DoS are loc, toate mașinile care ar fi trebuit să fie pe acel drum nu vor mai avea loc, deoarece acesta va fi plin de boți.

Insider Attack

Ai încredere deplină în echipa ta? Dacă da, ar trebui totuși să ai grijă la securitatea site-ului. Un atac din interior poate fi devastator, deoarece îți poate șterge efectiv tot site-ul web. Oricine are parola site-ului tău va putea să facă un astfel de atac. Dacă cineva pleacă din echipa ta, poate că ar fi bine să schimbi toate parolele site-ului tău. Niciodată nu știi ce probleme pot apărea!

Care sunt daunele pe care le pot cauza atacurile cibernetice?

Pierderi de imagine

Cum ar putea clienții să mai aibă încredere în site-ul tău dacă siguranța cibernetică a acestuia a fost compromisă? Imaginea afacerii tale va fi compromisă în totalitate. Echipa ta de PR va avea mult de muncă după un astfel de atac!

Pierderi de date

Imaginea ca imaginea, dar ce faci cu toate datele pierdute? Utilizatorii tăi te vor putea amenința, deoarece le pui în pericol identitatea. Oamenii care ar putea să se folosească de datele personale pe care site-ul tău le avea în diferite moduri ilicite îți vor cauza mari probleme!

Pierderi financiare

Nu în ultimul rând, pierderile financiare pot fi imense, mai ales în cazul phisingului. Afacerea ta va avea prea mult de suferit dacă nu are o siguranță cibernetică pusă la punct!

Autor: Patrunjel Eduard

Site: https://webwave.ro/