09123 831 06 33 info@roconnect.eu

Modificari Microintreprinderi incepand cu 2023

Modificari Microintreprinderi incepand cu 2023

Microintreprinderi – prevederi care intra in vigoare din 01.01.2023

Microinterprinderile vor fi impozitate in continuare cu 1% din cifra de afaceri.
Varianta actuala de impozitare cu 3% din cifra de afaceri in cazul in care microintreprindere nu are minim un angajat nu va mai fi valabila.

Pentru a fi considerata microintreprindere, o societate comerciala trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

a) Cifra de afaceri anuala sa fie de sub 500.000€. In cazul in care se depaseste acest plafon, societatea nu mai este considerata microintreprindere. Daca se depaseste plafonul mai sus mentionat in cursul anului, atunci societatea nu mai este considerata microintreprindere incepand cu trimestrul in care s-a depasit acest plafon, fara posibilitatea de a mai fi reincadrata in perioada urmatoare ca si microintreprindere, chiar si in cazul in care veniturile scad.

b) In cazul in care societatea realizeaza venituri din consultanta si servicii de management, acestea nu pot depasi 20% din cifra de afaceri. In caz contrar, societatea nu va mai fi incadrata ca si microintreprindere incepand cu trimestrul in care s-a deposit acest procent.

 c) Societatea trebuie sa aiba minim un angajat cu norma intreaga sau angajati cu timp de munca partial daca fractiunile de norma insumate reprezinta echivalentul unei norme intregi.

 e) Asociatii nu pot detine mai mult de 25% din partile sociale in mai mult de trei societati comerciale incadrate ca si microintreprindere.
In cazul in care unul din asociati detine mai mult de 25% din partile sociale in mai mult de 3 societati comerciale, asociatii vor trebui sa stabileasca care din aceste societati vor fi incadrate in viitor ca si microintreprindere.

f) Societatile comerciale nu pot desfasura activitati in domeniul bancar, asigurari si pe piata de capital, jocuri de noroc, exploatari de gaze natural si petrol. In caz contrar ele nu pot fi incadrate ca si microintreprindere.

In cazul in care societatile comerciale nu mai pot fi incadrade ca si microintreprinderi ele vor fi impozitate cu 16% din profit.

Incepand cu 2023 societatile comerciale trebuie sa opteze explicit la infiintare pentru incadrarea ca si microintreprindere.

 

Sursa: OG 16/2022

22 iul. 2022 | Noutati legislative

Abonează-te pentru a fi la curent cu utimele informații publicate

A fi la curent cu noutățile din domeniul administrări paginilor web, te menține în siguranță și este un „must have” al timpurilor noastre! Abonarea este gratuită.